Donnerit toteuttivat 30 vuoden unelman

Tästä linkistä takaisin vanhat asiat sivulle


Eeva ja Christer Donnerin haave muhi 30 vuotta. Vuosi sitten he toteuttivat sen muuttaessaan Alicantessa sijaitsevaan Orihuela Costaan. He olivat ensimmäisiä, jotka kirjoittivat terveisensä HS:n Terveisiä maailmalta -palveluun.

Syitä Espanjaan muutolle oli monia, painavimmat niistä kulttuuri, espanjalainen elämäntyyli ja yhteisöllisyys.

"Nyt kun olen eläkkeellä, taustalla olivat myös taloudelliset syyt. Espanjassa tulee toimeen pienemmällä", kertoo vuosi sitten syksyllä toimittajan työstä eläkkeelle jäänyt 63-vuotias Eeva Donner.

Ensimmäinen vuosi meni lähinnä asioiden selvittelyyn.

"Olemme oppineet esimerkiksi sen, että Espanjassa ei ole yhtä sosiaalijärjestelmää vaan 17 eli yhtä monta kuin on itsehallintoalueita", Eeva Donner kertoo.

Byrokratiaviidakossa selviytymistä on hidastanut puutteellinen kielitaito. "Opettelemme parhaillaan virallista kieltä eli kastiliaa. Se vie aikaa, mutta kun on liikkeellä oikealla asenteella, asiat hoituvat."

Elämä Orihuela Costassa on jo sujahtamassa arkisiin uomiinsa.

"Tavallinen päivä, jos sellaista nyt on, alkaa miehen puristamalla appelsiinimehulla ja ulkona juoduilla kahveilla", Eeva Donner kertoo.

"Sitten mies menee ehkä golfkentille ja minä kävelylle ja valokuvaamaan. Illalla katsomme parit tietovisat televisiosta ja syömme yhdessä seitsemän kahdeksan aikaan illalla. Sitten otamme pari yömyssyä ja menemme puoliltaöin nukkumaan."

Suomesta Donner kaipaa lapsia, lapsenlapsia ja Suomen kieltä.

"Kesällä kun kävimme Suomessa, tuntui kauhean hyvältä, että ymmärsi kaiken, myös vivahteet."

Tänään Donnerit viettävät itsenäisyyspäivää perinteisin menoin. "Panemme lipun ulos ja sytytämme kaksi Torreviejan suomalaiskaupasta kovalla hinnalla lunastettua itsenäisyyspäiväkynttilää. Illalla syömme jättikatkarapuja, skoolaamme isänmaalle ja katsomme linnanjuhlia sen minkä tökkivästä Yle Areenasta pystyy."

Vuosi sitten Espanjaan muuttaneet Christer ja Eeva Donner käyvät noin kerran kuussa kylän intialaisessa ravintolassa. Kolmen ruokalajin illallinen viineineen maksaa kympin per osallistuja.

(Lähde Helsingin Sanomat)

 

Sivun alkuun